INFORMATIE BOTBREUKEN

Bron: Google g

Bekeken op 11-10-2016

Een fractuur aan de onderste extremiteiten.
Wanneer er een breuk is opgelopen aan de onderste extremiteiten worden de botten heupgewricht tot de voet bedoeld.

De meeste fracturen aan de onderste extremiteiten worden opgelopen tijdens het sporten, een lange en harde val of als gevolg van een zwaar verkeersongeval. In zo'n soort geval is er sprake van een traumatische fractuur. Een traumatische fractuur is een fractuur opgelopen door een kracht van buitenaf. Naast een traumatische fractuur kan er ook sprake zijn van een spontane fractuur, dat wordt opgelopen door een verzwakt of ziek bot. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen met osteoporose (verzwakking van het bot). Bij mensen met osteoporose wordt er minder nieuw bot aangemaakt dan dat er wordt afgebroken. Hierdoor neemt de botdichtheid af, ook kan er sprake zijn van een vermoeidheidsfractuur. Dit ontstaat na langdurig overbelasten van het bot. Als er bij de vele overbelasting van het bot, te weinig rust wordt genomen, dan raakt het bot steeds meer beschadigd. Meestal uiten deze beschadigingen zich in scheuren in het bot.

 

Soorten botbreuken
Wanneer er te veel druk komt te staan op en bot kan het scheuren of zelfs helemaal breken. Een verbrijzeling kan optreden wanneer er een extreem grote kracht op het bot wordt uitgeoefend. Wat ook kan gebeuren is een spiraalbreuk. Dat ontstaat doordat het bovenlichaam draait en het been blijft staan. We spreken van 2 soorten breuken: open botbreuken en gesloten botbreuken. Bij een open botbreuk steekt er een stuk bot door de huid naar buiten. Dit geeft infectie gevaren. Gesloten botbreuken komen het meest voor. Er steekt dan geen bot naar buiten en er is geen infectie gevaar.

 

Diagnose 
Het type fractuur wordt bepaald aan de hand van een lichamelijk onderzoek en de klachten. Een paar van deze klachten kunnen zijn; het horen knappen of breken van het bot, pijn rondom het gebied van de breuk, zwelling rondom de breuk, verkleuring rondom de breuk en vervormde ledematen. Vervolgens na het onderzoek en de klachten wordt er een röntgenfoto van dit gebied gemaakt. Dit wordt gedaan om zeker te weten of het bot gebroken is. Aan de hand van de klachten wordt de soort breuk, de ernst en de bijbehorende behandeling vastgelegd.

Operatie
De behandeling van een breuk wordt zo snel mogelijk afgehandeld. Het doel van een operatie is het rechtzetten van het gebroken bot, zodat deze weer in de goede stand komt te staan. Een breuk wordt vastgezet met behulp van implantaten zoals schroeven, platen, draden pennen. Door een operatie wordt de kans op complicaties en misvormingen door een verkeerde bot stand verkleind. Door het breuk op de goede manier vast te zetten raakt het genezingsproces ook versneld. Een breuk hoeft niet altijd behandeld te worden met een operatie, want dat hangt af van de soort breuk. Afhankelijk van de soort breuk kan er gips of simpelweg rust toegepast worden. Bij een fractuur aan de onderste extremiteiten wordt dit beide toegepast. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb